Grondwaterbescherming
In de Omgevingsverordening Gelderland zijn gebieden aangewezen ter bescherming van het grondwater dat wordt gebruikt voor de openbare drinkwatervoorziening: waterwingebieden, grondwaterbeschermingsgebieden, boringsvrije zones, koude-warmteopslag vrije zones en intrekgebieden. In 2022 is er een nieuwe categorie bij gekomen: drinkwaterreserveringsgebieden. De VTH-taken voor de drinkwaterreserveringsgebieden worden hieronder apart toegelicht. In de verordening staan ook de regels die daar gelden bij het verrichten van milieubelastende activiteiten. De provincie is het bevoegde gezag voor de VTH-taken met betrekking tot deze activiteiten.
We voeren in 2024 de volgende taken uit in deze beschermingsgebieden, deels via onze afdeling VTH, deels via de omgevingsdiensten:
- We behandelen meldingen, aanvragen voor vergunningen en ontheffingen binnen de wettelijke termijnen.
- We houden toezicht op en handhaven de naleving van onze regels met administratieve controles en fysieke gebiedscontroles. De afdeling VTH voert ongeveer 40 controles uit. Voor toezicht op activiteiten binnen bedrijfslocaties voeren de omgevingsdiensten 195 controles uit. Daarnaast is de inschatting dat er 78 hercontroles nodig zijn.
Mogelijk komen na inwerkingtreding van de Omgevingswet naar verwachting meer meldingen binnen doordat het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) wordt gebruikt. Via dit stelsel komen initiatiefnemers altijd bij de vraag of een activiteit binnen een beschermingsgebied is gepland. Dat is met de huidige systematiek niet het geval. Verder voert de provincie tot en met 2025 campagne binnen de beschermingsgebieden. Hierdoor worden meer mensen zich ervan bewust dat ze in een beschermingsgebied wonen of hun bedrijf hebben. Dit kan dus ook leiden tot meer meldingen.
De VTH-taken voor milieubelastende activiteiten bij bedrijven binnen beschermingsgebieden (Omgevingsverordening 2024) zijn vanaf 1 januari 2024 belegd bij de ODRA. De werkzaamheden van de ODRA en die van de afdeling VTH moeten op elkaar worden afgestemd zodat de voorschriften voor activiteiten binnen en buiten bedrijven niet tegenstrijdig zijn.
Drinkwaterreserveringsgebieden
Op 5 juli 2022 hebben Provinciale Staten 11 drinkwaterreserveringsgebieden in Gelderland aangewezen en de regels vastgesteld voor het beschermen van het grondwater in deze gebieden voor toekomstige drinkwaterwinning. Dit zijn nieuwe beschermingsgebieden, vanaf januari 2023, naast de reeds bestaande beschermingsgebieden. Taken voor vergunningverlening, toezicht en handhaving wat betreft buiten bedrijfslocaties worden uitgevoerd door de afdeling VTH (vergunningverlening 488 uur, toezicht en handhaving 218 uur). We zijn nog met de ODRA in gesprek om de taken binnen bedrijfslocaties bij de Gelderse omgevingsdiensten te beleggen. Dit betekent dat we nog niet aan kunnen geven hoeveel inzet dit vraagt.