Flora en fauna
Bij allerlei activiteiten en werkzaamheden moet rekening worden gehouden met beschermde planten en dieren. Planten kunnen beschadigd worden, dieren gedood of verwond. Ook kunnen verblijfplaatsen of nesten van dieren worden beschadigd of vernield. Vaak is een ontheffing nodig om te starten met werkzaamheden die schade aan beschermde soorten veroorzaken.
Voor vergunningverlening lopen we in 2024 in op de bestaande werkvoorraad. We behandelen nieuwe aanvragen voor vergunningen en ontheffingen binnen de wettelijke termijn. Ontheffingen en vergunningen controleren we steekproefsgewijs. Als we klachten en meldingen krijgen van mogelijke illegale activiteiten, controleren we deze activiteiten. Daarnaast controleren we illegale activiteiten steekproefsgewijs. In totaal voeren we ongeveer 300 controles uit. Indien nodig treden we handhavend op.
Vanuit gemeenten, woningbouwcoöperaties en de regio’s krijgen we steeds meer vragen over hoe ze moeten omgaan met soortbescherming in relatie tot werkzaamheden voor de energietransitie. Het Rijk wil dat hiervoor een werkbare oplossing komt. Om te zorgen dat planten- en diersoorten worden beschermd, moeten gemeenten (pre-)Soortenmanagementplannen (SMP’s) opstellen. Hiervoor zijn richtlijnen vanuit de provincie noodzakelijk. We kiezen hierbij voor een Gelderse aanpak en gaan deze begin 2024 uitwerken. Ook komt er een subsidie om gemeenten financieel te ondersteunen. Programmering neemt hiervoor het initiatief, maar het vraagt ook een flinke inzet van de afdeling VTH. De afdeling neemt deel aan de projectgroep die de richtlijn en subsidieregeling opstelt. De afdeling VTH toetst of de richtlijn uit te voeren is. De afdeling beoordeelt de pre-SMP’s en SMP’s. Daarnaast gaan we in 2024 met generieke maatregelen aan de slag. We hopen hiermee de werkvoorraad verder beheersbaar te maken.
De Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland coördineert de uitvoering van alle vormen van het faunabeheer in Gelderland. We verwachten dat de FBE in 2024 haar werk blijft doen als voorheen, en zich voorbereidt op de toenemende invloed van de wolf op het faunabeheer op de Veluwe. Wij verlenen ontheffingen en houden toezicht. Ontheffingen zijn actueel en nieuwe bereiden we op tijd voor. Als we signalen krijgen over mogelijk verkeerde toepassing van jachtactiviteiten, dan betrekken we de FBE zo veel mogelijk bij het onderzoek en bij een oplossing.
Project: toezicht soortbescherming en asbestsanering
In 2023 hebben de Gelderse omgevingsdiensten meegedaan aan het project Asbestdaken en soortenbescherming, een samenwerking met de provincie in het toezicht op soortbescherming. De samenwerking loopt in 2024 door. In het 1e kwartaal van 2024 evalueren we het project en besluiten we of er na 2024 een vervolg komt op deze samenwerking.