Complexe bedrijven
Met de invoering van de Omgevingswet daalt het aantal bedrijven onder bevoegd gezag van de provincie naar verwachting met zo’n 11%, omdat gemeenten van meer bedrijven bevoegd gezag worden. Een beperkt aantal bedrijven verschuift van gemeentelijk naar provinciaal bevoegd gezag. 2024 is een overgangsjaar. We zorgen voor een warme overdracht en begeleiding, dit vraagt inzet van de omgevingsdiensten. Hierover hebben we bestuurlijke afspraken gemaakt.
Vergunningverlening complexe bedrijven
De ODRN voert de omgevingsvergunningverlening uit voor de bedrijven waarvoor we bevoegd gezag zijn. Dit doen ze op basis van een aanvraag of via actualisatie. Afgegeven vergunningen kunnen niet meer actueel zijn door onder meer verandering van wet- en regelgeving en onze prioriteiten.
Vergunningverlening is lastig te plannen, omdat dit voor een groot deel afhankelijk is van aanvragen en meldingen van de bedrijven. We maken jaarlijks een inschatting van de te verwachten aanvragen en meldingen. Dat doen we onder andere door naar de aantallen in de afgelopen jaren te kijken en ontwikkelingen bij bedrijven zoals uitbreidingsplannen te volgen.
De vergunningssituatie bij de provinciale bedrijven is getoetst en bekend. Er is een achterstand in het actualiseren van vergunningen. In lijn met het huidige VTH-beleid zet de ODRN extra in op het wegwerken van deze achterstand. Via het programma Complexe vergunningverlening worden de actualisaties programmatisch opgepakt en onderdeel van een bedrijfsgerichte werkwijze (integraal, actueel en handhaafbaar). Ook ontwikkelt de ODRN in het programma een duurzame werkwijze om vergunningen actueel te houden. We hebben te maken met lange doorlooptijden en een grote werkvoorraad. In 2024 verbeteren we dit.
Toezicht en handhaving complexe bedrijven
De ODRA werkt met branche- en toezichtsplannen voor individuele bedrijven. Dit gaan we in 2024 verbreden. Daarvoor werken we samen met het programma Brzo (ODRN). Onder de Omgevingswet wordt de term Brzo vervangen door de term Seveso (de Europese benaming).
In het programmaplan voor complexe handhaving staat wat de toezichthouders in 2024 gaan doen. De toezichthouders van de ODRA werken samen in een pool onder aansturing van een programmamanager. Zo is het makkelijker om kennis en ervaring te delen en te zorgen voor een gelijke aanpak van onze bedrijven. Bij de planning houden we er rekening mee dat bij een aantal bedrijven de vergunningenprocedure nog loopt. Pas als de vergunning is verleend, zijn we verantwoordelijk voor toezicht en handhaving.
We willen dat de bedrijven in de hoogste risicocategorie het beste scoren op naleving. Naleving meten we via de KPI-naleefgedrag. Hiervoor hebben we doelstellingen in ons VTH-beleid. We gaan bekijken hoe we door meer aandacht te besteden aan preventie, communicatie en advies, kunnen zorgen dat bedrijven de regels meer als vanzelfsprekend naleven.