Brzo-bedrijven
Vergunningverlening, toezicht en handhaving bij de Brzo-bedrijven1 (Besluit risico zware ongevallen) worden door de ODRN gedaan, zowel voor de milieutaken als voor de bouwtaken. De ODRN is 1 van de 6 omgevingsdiensten in Nederland die de taken voor Brzo-bedrijven uitvoert. De ODRN doet dat ook voor provincie Overijssel. We hebben met de andere provincies afspraken gemaakt over de uitvoering van de VTH-taken bij Brzo-bedrijven: “excelleren in de uitvoering van de VTH-taken bij Brzo-bedrijven”.
1 Onder de Omgevingswet wordt de term Brzo vervangen door de term Seveso (de Europese benaming).
De ODRN draagt bij aan 2 landelijke programma’s om goed samen te werken en de kwaliteit te verbeteren: een gezamenlijk programma van de 6 Brzo-omgevingsdiensten in Nederland en het ontwikkelprogramma Brzo+.
Verbeteringen op basis van de landelijke projectresultaten worden regionaal doorgevoerd. Dit gebeurt zowel binnen de ODRN voor de Brzo-regio Oost als in overleg met onze Brzo+-partners (inspectiepartners) in Oost-Nederland. De Brzo+-partners zijn in Gelderland de 3 veiligheidsregio’s, de 3 waterschappen, Rijkswaterstaat, de Nederlandse Arbeidsinspectie, het Openbaar Ministerie en Inspectie Leefomgeving en Transport.
Binnen de Brzo-regio Oost hebben we periodiek overleg over uitvoering van Brzo-inspecties en bespreken we de zorgbedrijven. Dit vindt plaats in een Brzo+-coördinatorenoverleg en Regionaal Managementoverleg Brzo+. Daarnaast is er een boa-coördinatie-overleg met het Openbaar Ministerie.
Vergunningverlening
Vergunningverlening is grotendeels vraaggestuurd. De begroting is gebaseerd op cijfers van afgelopen jaren en kennis over de bedrijven. Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. Naar verwachting veranderen deze aantallen bij Brzo-bedrijven daardoor niet. Door actieve communicatie met de bedrijven en via interne afstemming in behandelteams, krijgen we beter inzicht in de ontwikkelingen bij de bedrijven. Door hierop in te spelen in programmering van vergunningverlening, kunnen we beter werken aan de beleidsprioriteiten. Al blijft een deel van de uitvoering onvoorspelbaar.
Bij benodigde actualisaties besteden we extra aandacht aan:
- externe veiligheid
- Zeer Zorgwekkende Stoffen
- nieuwe Bref’s (Best Available Techniques Reference documents), documenten waarin de best beschikbare technieken worden voorgeschreven.
Altijd Actuele Digitale Vergunning
Provincie Zuid-Holland is met de DCMR Milieudienst Rijnmond in 2019 gestart met het programma Altijd Actuele Digitale Vergunning (AADV) om het proces van vergunningverlening te moderniseren. De ODRN is aangesloten bij het ‘early-adoptersprogramma’. In 2024 verwachten we een deel van het Brzo-vergunningenbestand om te zetten naar digitale vergunningen. Die zijn beter doorzoekbaar en beter te gebruiken door toezichthouders. Ook kunnen we zo analyses over de bedrijven uitvoeren.
Financiële zekerheidsstelling
Bij afval- en Brzo-bedrijven kan met de Omgevingswet financiële zekerheidsstelling in de vergunning worden geregeld. Financiële zekerheidsstelling voorkomt dat bij faillissement van een bedrijf de provincie de eventuele milieukosten moet betalen. We gaan de financiële zekerheidsstelling bij 5 Brzo-bedrijven opnemen in de vergunningen. We sluiten aan bij de landelijke proef vanuit het Interprovinciaal Overleg om hier ervaring mee op te doen.
Toezicht
De ODRN voert bij de Brzo-bedrijven Brzo-inspecties en milieu- en bouwtoezicht uit. Bij de meeste bedrijven voert de ODRN 1 keer per jaar een Brzo-inspectie uit samen met de inspectiepartners. Bij zogenaamde zorgbedrijven worden vaker Brzo-inspecties ingepland en uitgevoerd. Bijna altijd kondigt de ODRN de inspecties aan. Dit doet ze alleen niet als er aanleiding is om onaangekondigd te gaan.
In 2024 verwachten we een groot deel van de bedrijven volgens vernieuwde toezichtsplannen uit 2023 te kunnen controleren. De overige toezichtsplannen stellen we op in 2024. Bedrijven worden ook bezocht naar aanleiding van klachten of ongewone voorvallen. In 2024 besteden we extra aandacht aan de analyse van ongewone voorvallen van afgelopen jaren. Vanuit de landelijke samenwerking krijgen we een analyse per regio. Deze willen we gebruiken om per type bedrijf kennis te vergaren en inzicht te krijgen in het soort ongewone voorvallen. Dit kunnen we vervolgens toepassen in risicogerichte vergunningverlening en inspecties.
De interprovinciale bestuurlijke adviescommissie Ruimte en Leefomgeving (IPO BAC R&L) stelt jaarlijks het Uitvoeringsprogramma Brzo vast. Dit programma maakt deel uit van de meerjarenagenda (MJA) Brzo. Met de MJA hebben de provincies aangegeven dat zij, samen met de 6 Brzo-omgevingsdiensten, werken aan een excellente uitvoering van de VTH-taken bij Brzo- en RIE4-bedrijven en een gezamenlijk landelijk speelveld willen ontwikkelen.
Voor de integrale uitvoering voeren we met Brzo-partners een Brzo+-programma uit. Het Bestuurlijk Omgevingsberaad (Bob) heeft een gezamenlijk meerjarenvoorstel 2024 – 2027 vastgesteld om de omgevingsveiligheid in clusters te versterken.