Accessibility options
Autoplay videos / GIFs
20/33
  • Pages
01 Home
02 Samenvatting
03 Inleiding
04 Algemeen
05 VTH-taken
06 Doelen en prioriteiten
07 Kwaliteit
08 Resultaten prestatie indicatoren
09 Resultaten bestuurs- en strafrecht
10 Samenwerking met VTH-partners
11 Kerntaken
12 Kerntaak duurzame ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer
13 Zwemwater
14 Grondwaterbescherming
15 Kwantitatief grondwaterbeheer
16 Luchtvaart
17 Kerntaak milieu, energie en klimaat
18 Complexe bedrijven
19 Stiltegebieden
20 Ontgrondingen
21 Bodemsanering
22 Storten buiten inrichtingen
23 Vuurwerkevenementen
24 Speciale taken
25 Kerntaak vitaal platteland, natuurbeheer & ontwikkeling natuurgebieden
26 Natura 2000
27 Planten en dieren
28 Bos, houtwallen en singels
29 Faunabeheer
30 Wnb-breed
31 Projecten
32 Conclusies en aanbevelingen
33 Bijlagen

Ontgrondingen

Ontgrondingen (de Ontgrondingenwet)

VTH-beleidsdoelen De uitvoering van de Ontgrondingenwet (Ogw) is gericht op het toetsen van alle belangen die voortvloeien uit een ontgronding/afgraving. Ook voeren we het provinciaal ontgrondingenbeleid bij zand- en kleiwinningen uit zoals vastgelegd in het Beleidsplan zand- en kleiwinning Gelderland van 6 december 2006.

De cijfers

> Tabel 19: Vergunningverlening ontgrondingenwet
> Tabel 20: Toezicht ontgrondingenwet

* Een toelichting staat in bijlage 2

Naleefgedrag In onderstaande staafdiagrammen en tabel staat het aantal overtredingen per segment weergegeven­­­*. Van geen overtreding (grijs) tot zware overtreding (donkerrood).

> Figuur 15: Naleefgedrag ontgrondingenwet van 2017 tot en met 2020

Analyse/toelichting op de resultaten

Vergunningverlening Door COVID-19 is de economie behoorlijk onder druk komen te staan, maar de ontgrondingsinitiatieven nemen niet af. Er werd, zowel landelijk als regionaal, waarschijnlijk ingespeeld op de bouwstoffen die in de nabije toekomst nodig zijn voor de bouw van nieuwe woningen. Het werd steeds moeilijker om grote ontzandingen in te passen in de omgeving door de druk op de beperkte beschikbare ruimte. Het ontgrondingsinitiatief was vaak in strijd met natuurdoelen, ruimtelijke kwaliteit of landschapsdoelen. Er was steeds meer afstemming nodig, omdat de problemen in het vooroverleg over vergunningsaanvragen prominent op tafel komen. De werkdruk en de werkvoorraad liepen daardoor behoorlijk op. Handhaving Bij de ontgrondingen zijn voor het overgrote deel maar een beperkt aantal grote partijen actief. Omdat we hen geregeld bezoeken, zijn de partijen goed op de hoogte van de voorschriften. De naleving was goed en blijft goed. Voordat de werkzaamheden beginnen, beoordelen we een werkplan waarin we de werkwijze en de gemaakte afspraken laten vastleggen. Zo ontstaat er tijdens de uitvoering geen discussie meer. Het sluiten van de beleidscyclus Het beleidsplan zand- en kleiwinning Gelderland stamt uit 2006. Het plan is inhoudelijk zeer beleidsarm (heel beperkt sturend). In ons beleidsplan worden de uitgangspunten beschreven. Maatschappelijk draagvlak en ruimtelijke kwaliteit is daar een van. Er is geen norm opgenomen in het beleidsplan, dus wanneer de maatschappelijke meerwaarde voldoende is, is onduidelijk. Een initiatiefnemer kan overal een ontgronding aanvragen. Hierdoor komen te veel initiatieven bij VV binnen voor plekken die daarvoor eigenlijk niet geschikt zijn. Vervolg: het beleidsplan zou opnieuw bekeken en gemoderniseerd moeten worden, meer gericht op het bereiken van provinciale doelen (diverse programma’s).

< Terug naar Kerntaak