Accessibility options
Autoplay videos / GIFs
26/33
  • Pages
01 Home
02 Samenvatting
03 Inleiding
04 Algemeen
05 VTH-taken
06 Doelen en prioriteiten
07 Kwaliteit
08 Resultaten prestatie indicatoren
09 Resultaten bestuurs- en strafrecht
10 Samenwerking met VTH-partners
11 Kerntaken
12 Kerntaak duurzame ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer
13 Zwemwater
14 Grondwaterbescherming
15 Kwantitatief grondwaterbeheer
16 Luchtvaart
17 Kerntaak milieu, energie en klimaat
18 Complexe bedrijven
19 Stiltegebieden
20 Ontgrondingen
21 Bodemsanering
22 Storten buiten inrichtingen
23 Vuurwerkevenementen
24 Speciale taken
25 Kerntaak vitaal platteland, natuurbeheer & ontwikkeling natuurgebieden
26 Natura 2000
27 Planten en dieren
28 Bos, houtwallen en singels
29 Faunabeheer
30 Wnb-breed
31 Projecten
32 Conclusies en aanbevelingen
33 Bijlagen

Natura 2000-gebieden

De Wet natuurbescherming

Het doel van de Wet natuurbescherming (Wnb) is de biodiversiteit in Nederland beschermen. Dit geldt voor gebieden, soorten en houtopstanden. Er zijn steeds meer complexe projecten waarbij bescherming van gebieden, soorten, én houtopstanden een rol speelt.

Natura 2000-gebieden (gebiedsbescherming)

VTH-beleidsdoelen

Samen met partners zetten we in op het behoud en de ontwikkeling van de Natura 2000-gebieden. We hebben dit ook vastgesteld in de beheerplannen. We willen de bos- en natuurwaarden behouden, versterken en ontwikkelen. We nemen extra maatregelen om de kwetsbare natuurwaarden van de Natura2000-gebieden te versterken. We hebben ook een Natura 2000-communicatieplan opgesteld. In dit plan besteden we aandacht aan de naleving van de wettelijke bepalingen en doelen uit de beheerplannen. Zo weet iedereen wat de regels en wetten zijn. We stellen ook handhavingsplannen op voor de Natura2000 gebieden. We onderzoeken daarin of er meer handhaving nodig is of dat andere acties nodig zijn.

De cijfers

> Tabel 26: Vergunningverlening Natura 2000-gebieden
> Tabel 27: Toezicht Natura 2000-gebieden

* Een toelichting staat in bijlage 2

Naleefgedrag stikstof In onderstaande staafdiagrammen en tabel staat het aantal overtredingen per segment weergegeven . Van geen overtreding (grijs) tot zware overtreding (donkerrood).

> Figuur 16: Naleefgedrag van 2017 tot en met 2020 stikstof

De toelichting/analyse

De stikstofproblematiek zorgde voor een flinke werkdruk. We hebben meer procedures afgerond dan in 2019. Maar er bleef een achterstand bestaan.

Begin 2020 lagen er 914 aanvragen voor natuurvergunningen stikstof (inclusief verklaring van geen bedenkingen). Het zou lang duren de totale voorraad weg te werken tot een normale situatie (schatting 1,5 jaar). Dit werd voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat:

  • de vergunningverleners een groot deel van hun tijd kwijt waren aan allerlei advies- en hulpvragen en aanvragers die voorrang wilden;
  • aanvragen onder de beleidsregels qua inhoud veel complexer zijn dan onder het PAS en behandeling dus gemiddeld veel meer tijd kost;
  • de markt voor snel inzetbare ecologen/vergunningverleners met stikstofkennis krap/uitgeput is, omdat alle provincies/overheden en adviesbureaus zulke mensen zoeken;
  • we in 2020 meer aanvragen ontvingen dan in voorgaande jaren (meer bewustwording bij bedrijven dat er een vergunning nodig is voor zowel soorten als stikstof);
  • de vergunningverlening eind 2020 stillag vanwege de nieuwe aerius-release (al het werk vanaf 6 weken voor de nieuwe aerius-release moest opnieuw worden gedaan).

We namen de volgende maatregelen om de vergunningverleners zo doelmatig mogelijk in te zetten:

  • Een stikstofloket. Stikstofvragen kwamen bij dit loket binnen. Zo hadden we snel inzicht in de knelpunten. Het was makkelijker om mogelijke oplossingen te vinden, knopen door te hakken, en te zien wat in- en externe vragen/problemen waren. Zo wist iedereen wat wel en niet kon en gingen de processen sneller.
  • Kennis delen. In 2020 hebben we samen met een aantal gemeenten, omgevingsdiensten en adviesbureaus de carrousel kennisdeling Stikstof georganiseerd. Deze carrousel was bedoeld om de recente ontwikkelingen, kennis en inzichten op het gebied van stikstof met elkaar te delen. Provincie Gelderland organiseerde de aftrapbijeenkomst. Daarna zou de carrousel steeds een andere voorzitter krijgen. Vanwege COVID-19 en de daardoor toenemende druk op gemeenten, werden er maar 2 bijeenkomsten georganiseerd. We hebben na enige tijd besloten om op een andere manier met elkaar te communiceren en informatie te delen: met een bredere doelgroep van gemeenten, omgevingsdiensten en adviseurs en in de vorm van een ‘nieuwsflits Vergunningverlening en Stikstof’ en interactieve themabijeenkomsten.
  • Vergunningverleners laten focussen op hun primaire taak. We schermden de vergunningverleners af voor vragen en discussies. Zo konden ze zich allemaal bezighouden met de werkvoorraad. We pakten de aanvragen in chronologische volgorde van binnenkomst op en hanteerden daarin een strikt zakelijke lijn. Dat betekende dat we ons niet richtten op het meedenken om het plan ‘vergunbaar’ te maken, geen discussie aangingen met aanvragers of advies gaven. We beoordeelden alleen de aanvraag, en dat leidde tot een vergunning, een brief dat de aanvraag moest worden gewijzigd of aangevuld, of tot een directe weigering.

We hebben toch nog meer dan 100 bedrijven bezocht en volgden daarbij de COVID-19-regels. Er zijn geen ernstige overtredingen vastgesteld.

* Een toelichting staat in bijlage 2

Naleefgedrag stikstof In onderstaande staafdiagrammen en tabel staat het aantal overtredingen per segment weergegeven . Van geen overtreding (grijs) tot zware overtreding (donkerrood).

> Figuur 17: Naleefgedrag van 2017 tot en met 2020 gebieden

De toelichting/analyse Door COVID-19 zochten meer mensen de natuur op. Wij kregen daardoor ook meer meldingen van mogelijke overtredingen. Mensen hadden een korter lontje. Daardoor vroegen we vaker assistentie van de politie. Het aantal zware overtredingen was procentueel hoger dan in 2019. We traden op in overeenstemming met de LHS.

< Terug naar Kerntaak