Accessibility options
Autoplay videos / GIFs
15/33
  • Pages
01 Home
02 Samenvatting
03 Inleiding
04 Algemeen
05 VTH-taken
06 Doelen en prioriteiten
07 Kwaliteit
08 Resultaten prestatie indicatoren
09 Resultaten bestuurs- en strafrecht
10 Samenwerking met VTH-partners
11 Kerntaken
12 Kerntaak duurzame ruimtelijke ontwikkeling en waterbeheer
13 Zwemwater
14 Grondwaterbescherming
15 Kwantitatief grondwaterbeheer
16 Luchtvaart
17 Kerntaak milieu, energie en klimaat
18 Complexe bedrijven
19 Stiltegebieden
20 Ontgrondingen
21 Bodemsanering
22 Storten buiten inrichtingen
23 Vuurwerkevenementen
24 Speciale taken
25 Kerntaak vitaal platteland, natuurbeheer & ontwikkeling natuurgebieden
26 Natura 2000
27 Planten en dieren
28 Bos, houtwallen en singels
29 Faunabeheer
30 Wnb-breed
31 Projecten
32 Conclusies en aanbevelingen
33 Bijlagen

Kwantitatief grondwaterbeheer

Kwantitatief grondwaterbeheer (de Waterwet)

VTH-beleidsdoelen

We zijn wettelijk verantwoordelijk voor grondwateronttrekkingen voor open bodemenergiesystemen (OBES), openbare drinkwatervoorzieningen en industriële doeleinden (onttrekkingen meer dan 150.000 m3 per jaar). We stellen de beschikbaarheid van het grondwater voor de openbare drinkwatervoorziening veilig. De VTH-taken dragen bij aan de doelen van het programma Water, te weten:

  • Een grondwateronttrekking mag geen onacceptabele schade veroorzaken aan (andere) bij het grondwater betrokken belangen.
  • Grondwater wordt effectief en efficiënt gebruikt.
  • Grondwater wordt bij voorkeur gebruikt voor hoogwaardige doelen.
  • Bodemenergiesystemen worden zo aangelegd dat de beschikbare hoeveelheid energie in de bodem zo goed mogelijk wordt benut. Bovendien mag er geen nadeel veroorzaakt worden voor grondwateronttrekkingen, die onder andere Vitens ook voor menselijke consumptie gebruikt.

De cijfers

> Tabel 14: Vergunningverlening kwantitatief grondwaterbeheer
> Tabel 15: Toezicht kwantitatief grondwaterbeheer

* Een toelichting staat in bijlage 2

Naleefgedrag In onderstaande staafdiagram en tabel staat het aantal overtredingen per segment weergegeven*. Van geen overtreding (grijs) tot zware overtreding (donkerrood).

> Figuur 4: Naleefgedrag van 2017 t/m 2020 industrie kwantitatief grondwaterbeheer
> Figuur 5: Naleefgedrag van 2017 tot en met 2020 OBES kwantitatief grondwaterbeheer
> Figuur 6: Naleefgedrag van 2017 tot en met 2020 drinkwater kwantitatief grondwaterbeheer

De toelichting/analyse

In 2020 begonnen we met de ambtshalve aanpassing van de vergunningvoorschriften voor industriële bedrijven die grondwater onttrekken voor menselijke consumptie. De bedrijven moeten nu de grondwaterkwaliteit monitoren. Hiermee krijgen we inzicht in de bedreigingen voor de kwaliteit van het grondwater en in de ontwikkelingen van de samenstelling van dat grondwater. Zo geven we voor deze categorie bedrijven invulling aan artikel 7 van de Europese Kaderrichtlijn Water. Vervolg: de ambtshalve wijzigingen worden in 2021 afgerond.

We hebben in beeld hoeveel grondwater door bedrijven voor industriële toepassingen en openbare drinkwatervoorziening onttrokken wordt. De jaaropgaven worden op tijd ingediend. De naleving van industriële bedrijven die grondwater onttrekken is goed. Er zijn geen zware overtredingen vastgesteld.

We hebben in 2020 als gevolg van COVID 19 ingezet op administratieve controles van de OBES-installaties. De verplichting tot aanlevering van gegevens stond niet op het netvlies van 63% van de bedrijven. Door deze vernieuwde aandacht voor de vergunningvoorschriften verwachten we een verbetering van het naleefgedrag de komende jaren.

Door de droogte was de vraag naar drinkwater zo groot, dat waterbedrijf Vitens lokaal meer water heeft onttrokken dan vergund. Vitens heeft echter een leveringsplicht van drinkwater en moet dus onttrekken. Wij zijn bezig de vergunningen aan te passen zoals afgesproken in de Overeenkomst Robuuste Drinkwatervoorziening Gelderland 2016-2021.

De vergunningen voor drinkwaterwinningen zijn niet actueel. In 2020 startten we met het aanpassen de vergunningen voor de grondwateronttrekkingen voor de openbare drinkwatervoorziening (Vitens). De vergunningen worden aangepast aan de huidige situatie, gelijk getrokken en zo mogelijk flexibel gemaakt. De actualisatie loopt door in 2021.

Het sluiten van de beleidscyclus

Het Landelijk Grondwaterregister (LGR) was slecht en onvolledig ingevuld en daardoor niet geschikt als bron voor beleidsinformatie. We begonnen met een inhaalslag. Deze loopt ook door in 2021.

< Terug naar Algemeen